Интервю със Светослав Спасов, Българско дружество за защита на птиците. Как се

...
Интервю със Светослав Спасов, Българско дружество за защита на птиците.
Как се
Коментари Харесай

Купуването на земя за съхраняване на природата е бъдещето

Интервю със Светослав Спасов, Българско сдружение за отбрана на птиците.

Как се посреща акцията ви за пазаруване на земя в Сакар за природозащита? Каква част от нужната сума е събрана досега?

Стартирахме акцията „ Земя под заКрила “ в  края на ноември и противоположната връзка от аудиторията ни е повече от позитивна. Това ни дава вяра, че хората схващат значимостта на идеята ни и смисъла на акцията. До този миг сме събрали малко над 12% от средствата, а донорите ни са близо 600 души. Продължаваме набирането на дарения през цялата 2023 година и се надяваме в края ѝ да успеем да закупим по този начин значимата за царския орел, ловния сокол и лалугера земя.

Част от хората евентуално реагират с съмнение на такива начинания. Как бихте ги убедили в смисъла на сходно начинание? Защо им е на орлите и другите два застрашени типа още земя?

За царския орел, ловния сокол и лалугера пасищата и ливадите с линии от дървета и шубраци съставляват леговище, уместно място за размножаване или просто дом. Но този вид местообитания са също по този начин дом и на голям брой други животни – инсекти,  таралежи, костенурки, птици. Чрез запазването и възобновяване на тези местообитания се резервира целият комплекс от типове, които са свързани с тях и се възвръщат естествените процеси там, където те са нарушени. Тези три типа са доста редки и предпочитани за запазване, и те са лицата на тази акция, само че подобряването на тяхното положение ще има позитивен резултат върху редица други растителни и скотски типове. Ако се заслушаме деликатно в разказите на нашите баби и дядовци, ще си дадем сметка за измененията в земите, които са настъпили в границите на един човешки живот. Ще чуем за многочислените зайци, яребици, костенурки, които са били честа панорама в полетата, осеяни със синори и обширните пасища с овце. Може би посредством техните разкази ще си дадем сметка за измененията в природата към нас. И в случай че преди 50 години не е било изключително известно да запазиш една затревена територия непокътната, то през днешния ден това се е трансформирало в нужда, тъй като салдото е нарушен. Загубата на биологични типове, свързани с тревните съобщества ни демонстрира, че настъпват все по-динамични промени в земеделските земи, което ги прави непригодни в една или друга степен. Тези процеси засягат и качеството на живот на хората. Затова и закупуването на скъпи територии е метод, който се ползва по света, за гарантиране запазването на тези дребни оазиси на биоразнообразие.

Как Българско дружество за защита на птиците ще подсигурява запазването на пасищата и опазването на трите типа в тази територия?

Работата на Българско сдружение за отбрана на птиците по опазването на царския орел, ловния сокол и лалугера стартира преди повече от 25 години, като през последните 10 години бяха осъществени най-значимите природозащитни действия: обезопасяване на рисковите електрически стълбове, създаване на изкуствени гнезда, защита на гнезда, зимно и лятно поддържане, и работа с фермерите за възобновяване и стабилно ръководство на пасищата. Предотвратихме разораването на някои от най-ценните пасища с лалугерови колонии и спасихме от изгубване последната колония лалугери в Западна Странджа, като закупихме земята, на която е ситуирана и заселихме нови човеци, които да подсилят колонията. Сътрудничим си с локални фермери в опазването най-ценните пасища и ливади, с цел да ги запазим и като хранително местообитание за трите типа, като в това време се резервира обичайна паша на домашни животни, която освен че не вреди, ами постоянно е нужна причина за поддържането на тревните местообитания и опазването на лалугерите. Всички тези действия са част и от националните проекти за деяние за запазване на царския орел, ловния сокол и европейския лалугер, създадени от Българско дружество за защита на птиците в партньорство с Българска академия на науките и с други природозащитни организации.

Усилията на Българско дружество за защита на птиците за запазване на царския орел към този момент дават резултати. От едвам 20 гнездящи двойки през 2011 година, през предходната 2022 година броят им доближи 37.

Повече благосклонности или повече запаси срещате измежду локалните хора в Сакар за плановете за запазване на царския орел и ловния сокол?

Местните хора ни поддържат, тъй като разпознават опазената природа като полезност, която е от изгода за всички. Подкрепата на локалните животновъди е изключително осезаема, поради устрема да се резервира обичайното пасищно отглеждане на животни, което е от изгода за хората, само че и за природата, изключително прегледано в относителен проект с алтернативата – големи полета с интензивно отглеждани монокултури, представляващи земеделска пустиня във връзка с биоразнообразието. Местната общественост от ден на ден разпознава емблематични типове като царския орел като полезност, която притегля туристи в другояче непопулярните гранични региони.

Има ли задоволително животновъди, които да избират обичайна свободна паша, която благоприятства местообитанието на грабливите птици и лалугерите? Успели ли сте да убедите някой от тях да премине към пасищното отглеждане на животни?

В региона на Сакар не са останали доста фермери, които интензивно да се занимават с отглеждане на животни, само че тези, които го вършат, отглеждат стадата си на пасищата. Не е належащо да ги убеждаваме в изгодите от пасищното развъждане. Освен че е потребно за природата, това е и най-ефикасният метод за произвеждане на чиста и качествена селскостопанска продукция. Въпреки това провокации не липсват. Някои фермери се принудиха да се откажат от отглеждането на животни поради неналичието на задоволително пасища – резултат от интензификацията на земеделието и разораването на непрекъснато затревените площи.

Ако акцията се окаже сполучлива, в бъдеще планирате ли да разширите още тази територия под протекция?

Да, уверени сме, че акцията ще е сполучлива, а по-късно ще може да заложим нова цел за запазване на най-ценните кътчета от Сакар планина. Вероятно това ще е дълъг развой, който ще продължи с години, по този начин както се е случвало във Англия, Нидерландия, Франция и други европейски страни. Днес в тези страни се вижда резултатът от  десетилетията старания за закупуване, възобновяване и запазване на най-ценните естествени територии.  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР